Peppar
2011-07-15 Pepparn är idag svenskens vardagskrydda näst saltet och på nästan varje restaurangbord finner vi ett pepparkar så att vi kan mätta vår lystnad utifall att kocken inte kryddat nog.Alexander den Stores långa peppar

Varken sött eller salt
När romarna tog över pepparbruket från grekerna petade svartpepparn snart ner långpepparn från tronen då den senare var 4 gånger så dyr som den förra. En av de stora romerska författarna, Plinius den äldre, förstod sig aldrig på pepparn utan undrade: Varför lägga så mycket pengar på någonting som varken är sött eller salt? Plinius vittnade även om pepparförfalskning där kryddan blandades ut med enbär, något som var tämligen vanligt både då och längre fram. Handelsmän över hela västvärlden försökte ständigt hitta mer peppar, något som kunde ersätta pepparn eller något som åtminstone kunde dryga ut den, i synnerhet när den bara ökade i popularitet.
Den dyrbara pepparn och en envis myt

I Sverige får vi veta att gravölet för heliga Birgittas far och rikets då mest förmögne man svalde hela 6 pund peppar motsvarande priset för en god arbetshäst. Det sägs att kryddor och i synnerhet peppar genom historien har använts till att dölja dålig smak och rutten mat. Detta är högst osannolikt med tanke på de höga priserna och kryddornas höga status i västvärlden. Hade man råd med så mycket peppar att det kunde dölja dålig smak, då hade man även råd med färska råvaror.
Fallet från piedestalen

När sjövägen till Indien upptäcktes av Vasco da Gama började pepparpriserna sakta att dala och under de kommande århundradena kom aristokratin att svika den förr så uppskattade kryddan. Anledningen var enkel – är det inte dyrt är det inte fint!
Pepparen trängdes ut av mildare men dyrare kryddor och det var först med grönpepparns intåg under mitten av 1900-talet som pepparn åter upptogs i de finare salongerna. När vi kliver in på 1800-talet svek alltså aristokratin pepparn nästan fullkomligt samtidigt som att importen ökade så pass att det blev ett enormt överskott på peppar. Detta ledde till att pepparn fick stämpeln som ”fattigmanskrydda”, använd av de som inte hade råd att följa de aristokratiska matvanorna men som väntat i århundraden på att få göra det, d.v.s. större delen av befolkningen. Pepparens världsmarknadspris hade sin bottennotering 1840 då Amerika ägnat sig åt massimport av kryddan under en tid och för ett kilo peppar fick man betala motsvarande en timmes arbete för en industriarbetare, att jämföra med idag då pepparn kostar ungefär 3 timmars arbete för densamme. Dock bör nämnas att inte ens nu användes den till att dölja skämd mat. Tack vare de billiga pepparpriserna blev kryddan till en vardagskrydda för gemene man världen över och idag står svartpepparn för ungefär en femtedel av världskryddhandeln.
Peppar av olika slag

Amelie Rosengren är historiker och Mat & Kulturskribent för Restaurang.se info@restaurang.se