T.ex. hummer + söder

Mjölken - den svenska själen, del 2

2017-03-27 Under större delen av historien har det sett mer eller mindre likadant ut när det gäller mjölk och människor i Norden. Mjölken var extremt viktig, men den färska mjölken användes ytterst sällan. Som vi sett i del 1 av denna krönika var mjölken, till skillnad från idag, mest nyttjad vid festliga tillfällen samt till sjuka. I övrigt förädlades den till ost, smör, mese och syrade varianter för att lättare kunna förvaras över tid och/eller säljas.

Detta kom att förändras när Sverige gick från jordbruksnation till industrimonster och vi vände oss till vad man ansåg vara det mest fullkomliga av alla näringsmedel och under 1900-talets gång skulle svenskarna bli alltmer övertygade om det rationella, det effektiva och det självklara i att dricka mjölk. Inte nog med att den kunde rädda oss från svält och sjukdomar, den passade väl in i industrialismens våta drömmar om teknisk framgång.

För att hålla mjölken kyld före kylskåpets intåg krävdes is, mängder av is. Denna togs upp ur frusna vintersjöar och lades på dös – ishög med isolerande sågspån över. Isen levererades sedan till mejerier och mjölkbutiker av en yrkeskår kallad iskarlar som bar isen i en grepe över axeln. Dessa levererade även is till ölkaféer, kött- och fiskaffärer och till hem med isskåp (d.v.s. kylskåp utan el). Ovan: Iskarl på Strandvägen, omkring 1912-1925. Källa Stockholms Stadsmuseum bildnr SSME030566S. Se: stockholmskallan.se.


Lort och Lösningar
Förra sekelskiftet såg de utarbetade, trångbodda, sjukdomsridna stadsborna i det nya industriella Sverige ta till färskmjölken som deras stora räddning. Det enorma matfusket försökte man kväsa genom de första livsmedelslagarna som genom att förbjuda försäljning av mjölk ute på gator och torg tvingade fram en helt ny sorts butiker – mjölkbutiker. Dessa små affärer som enbart sålde mjölk samt, hade man utrymme, bröd, buteljerad dricka, smör och margarin, ägg samt konfektyr låg i snart sagt varenda kvarter i storstäderna. Men, reglerna och mjölkbutikerna var bara små steg i den kommande resan mot ett superlivsmedel som inte bara kunde anses fullkomligt utan också var hygieniskt, industriellt effektivt och tillgängligt för alla.

1864 hade en man vid namn Louis Pasteur upptäckt att bakterier i vin dödas om man hettar upp vinet. En process vi, efter dess upptäckare, kallar pastörisering. Pasteur var fransos och brydde sig således mer om vin än om mjölk, men tekniken förfinades över åren och överfördes snart till andra vätskor, såsom mjölk. Till en början hettades mjölken upp under en längre tid vilket påverkade smaken, men under 1920-talet utvecklade man pastörer till att kunna pastörisera stora mängder mjölk på en gång utan att påverka smaken alltför mycket.

1939 blev det lag på att all konsumtionsmjölk i Sverige – undantaget Kontrollmjölk (se del 1) – skulle vara pastöriserad. Nu började man använda de gradantal vi har idag där den i Sverige mest förekommande, så kallade lågpastöriserade, mjölken hettas upp till 72-74⁰C i 15 sekunder följt av snabb nedkylning, eller högpastöriserad mjölk, vanligare i sydligare länder, med 105-110⁰C. Den senare ger längre hållbarhet, men mjölken smakar kokt.

Svårigheter och Skandaler
Pastöriseringen var lösningen på problemen med den smittobärande mjölken. Q-feber, tyfus och tuberkulos hettades bort. Problemet med pastörisering är dock att den inte blott tar kål på de dåliga bakterierna, utan även de goda. Mjölk har naturligt en massa goda bakterier och står emot en hel del dåliga influenser, men när den pastöriseras tar man bort allt, vilket gör den extra känslig, i synnerhet om det slarvas med att hålla den kall. Kylskåpen, kyltransporter och förpackningar tog hand om en hel del, men dessförinnan var listan på problem lång: Transporter från mejeriet till mjölkbutiken. Mjölk som levererades och dumpades utanför butikerna, även i het sol. Beroendet av is i både mejerier och mjölkbutiker. Sjuk personal som smittade lösviktsmjölken. Svårigheter att kontrollera absolut renhet i mjölkkrukor, flaskor och personliga hämtkrukor.

1953 bröt en mjölkskandal ut i Stockholm när Mjölkcentralen polisanmäldes av hälsovårdsinspektionen efter att fluglarver och rost hittats i deras plåtflaskor. Samma år publicerade läkaren Urban Hjärne en rapport om kvaliteten på mjölk vid skolmåltider där han funnit bristande bakteriologisk kontroll av mjölken.

Mjölk hämtades vid uppsamlingsplatser längs med vägar runt om i landet eller direkt hos bonden och fraktades till mejerierna, vilka i sin tur lär köra ut mjölk och grädde till de många små mjölkbutikerna. Fram tills förpackningarna slog igenom levererades mjölken i mjölkkrukor/mjölkflaskor som oftast var cylinderformade. Undantaget var Mjölkcentralen i Stockholm; en del av deras krukor hade fyrkantig botten istället för rund. Ovan: Mjölkutkörare vid Mjölkcentralen, Dalagatan 7, Stockholm, 1918-1922. Källa: Stockholms Stadsmuseum bildnr SSME030312S. Se: stockholmskallan.se.
Mjölk och Maskiner
Det var inte bara genom pastörisering och regelverk som mjölken utvecklades utan även via andra uppfinningar. 1836 uppfanns till exempel den första mjölkningsmaskinen, även om det tog 80 år innan den utvecklats till det vi har en variant av idag; rörmjölkning som för mjölken via slangar till en maskinspann. Det dröjde sedan ytterligare 20 år innan tekniken kom till Sverige.

För de stora mjölkgårdar som uppkommit med industrialiseringen blev mjölkningsmaskinen en succé. De hade använt sig av mjölkerskor, vars arbete vara att mjölka kor – ett arbete som många gånger kallades för ”den vita piskan” – men kunde nu successivt byta ut mjölkerskorna mot maskiner som förenklade och effektiviserade arbetet. Detta var nu fantastiskt för mjölkbönderna och maskinen lättade förvisso på piskan gentemot mjölkerskorna, men i längden tog den också arbete från en mängd jordbruksarbeterskor.

Under 40-talet började mjölkningsmaskiner och ledningar tillverkas i rostfritt stål vilket ledde till en bättre hygien då de kunde rengöras med desinfektionsmedel och under decenniet därpå infördes tankbilar som ersättning för mjölkkannor vid uppsamlingen av mjölk. Dessutom hade man successivt bytt ut de gamla hästtransporterna mot mjölkbilar och slutligen pensionerades den sista mjölkhästen i Sverige den 17 augusti 1967 från Vedums mejeri.
Separatorer i olika varianter fanns i mängder omkring förra sekelskiftet, tillverkade av en mängd olika producenter. Det fanns stora separatorer för de fabriksliknande stormejerierna och det fanns små för hemmabruk. Det som kom just Gustaf de Lavals separator att skilja sig från mängden var den lilla beståndsdel som han och hans kompanjon Oscar Lamm utvecklade. Beståndsdelen gav en långt mer effektiv separering än övriga separatorer genom att dela upp mjölken som skulle skummas i tunna, tunna skikt. Beståndsdelen blev kallad Alfainsats eller Alfaplåt. Plåten stod som förebild när företaget, AB Separator 1963 bytte namn till Alfa Laval. Ovan: Separatorreklam, tidigt 1900-tal. Källa: Alfa-Laval AB/ AB Separator.


Skum och Separation
Inte nog med att man under 1900-talet effektiviserade själva mjölkningen, uppsamlingen och transporten av mjölk. Även omhändertagandet på mejerierna effektiviserades: För att separera mjölk och grädde före 1800-talets slut, lät man sötmjölken stå tills grädden flöt upp till ytan, sedan skummade man den för hand. Detta gjorde att fetthalten i grädden varierade och sällan kom upp i de höga halter vi är vana vid. Detta i sin tur betyder att vispgrädde under större delen av historien har varit okänt. Det närmaste, till exempel, 1700-talets Kajsa Warg kom vispgrädde var vad hon kallade Snö-Mos: Grädden från den första skumningen vispades med lite socker och sedan fick den stå en stund. Skummet skedades därefter upp för att användas som garnering. Kikar man på senare kokboksförfattare som Charles Emil Hagdahl får man tips om att tillsätta gummi arabicum, gummi-dragant eller gelatin om man ville få gräddskummet att bli med stabilt och hålla längre.

Under 1800-talets andra del kom en del kreativa lösningar för att få till en bättre skumning, att kyla mjölken med is fick grädden att sätta sig snabbare liksom användningen av centrifugalkraften. Men så kom året 1878 och oberoende av varandra uppfann dansken L.C. Nielsen och Gustaf de Laval de första separatorerna som gjorde att mjölk och grädde kunde skiljas på mekanisk väg och skummandet ske automatiskt och kontinuerligt. Detta resulterade också i att grädden man skummade hade en mycket högre fetthalt än den man lyckats få för hand.

Fluffig Förändrig
Denna uppfinning, som kan verka så trivial, förändrade hela vår matkultur. Den förändrade inte bara den svenska matkulturen, utan hela den mjölkanvändande västvärldens. Den gav nämligen folk tillgång till fet grädde som man kunde vispa och detta helt utan krångel. Därtill uppfanns gräddmätaren med vars hjälp man lätt kunde mäta procenthalten fett i grädde och på så vis lätt avgöra vad den erhållna grädden var lämpad att användas till.

Grädden tog alltmer mjölkens plats som festmat eller användes som komplement till mjölkmat. Tårtor och bakelser som tidigare fyllts med krämer och sylter försågs med fluffiga lager av vispad grädde. Den lyxiga risgrynsgröten fördes till högre höjder genom att blandas med vispad grädde till Ris à la Malta. Pannkakor och våfflor fick sällskap av vispad grädde och semlan fick sitt så viktiga vita fluff under locket.

Under första världskriget blev det mjölkbrist i Sverige varför ransonering infördes i 3 klasser: I = barn upp till två år fick 1 liter/dag, ammades barnet tillkom mjölken modern. II = barn 2-12 samt gamla över 65 år, ½ liter/dag. III = övriga, ¼ liter/dag. Dock fanns ofta ingen mjölk att få och ransoneringskorten hade ingen betydelse, något som ledde till en hel del protester och demonstrationer. Ovan: Mjölkrekvisition 1918-1919. Foto: Sven-Roland Elmerson.

Smör, Standardisering och Skörbjugg
Under vissa perioder under 1900-talet var det skralt med mjölk i Sverige. Under första världskriget var det ransonering på mjölk, även om ransonerna var tämligen generösa. Problemet var att det inte alltid fanns mjölk att tillgå varför ransoneringskorten ibland var helt värdelösa, något som tidvis gav upphov till en något upprorisk stämning i landet. Under andra världskriget slapp man dock ransonering, däremot gick det inte att köpa grädde eftersom all grädde skulle gå till smörproduktionen då smör var en av våra viktigaste exporter.

1941 tog man ytterligare ett steg och mjölken standardiserades till en fetthalt på 3%. Naturligt innehåller mjölk omkring 4,3% fett, och med standardiseringen kunde man lätt få än mer grädde över till smörproduktionen. Den 3% mjölken fick stanna kvar även efter kriget och standardiseringen fick såsmåningom sällskap av både mellanmjölk, lättmjölk och minimjölk.

Den standardiserade mjölken utvecklades och snart började man homogenisera den, d.v.s. man finfördelar fettet i mjölken så att det hindras från att flyta upp till ytan som grädde. Detta görs genom att man kör in mjölken i hög hastighet genom en så kallad spalt som med hjälp av turbulens slår sönder fettet.

Under 50-talet fick man återigen ändra mjölken. Det var nämligen så att i början på 1900-talet hade några finurliga organiska ämnen, som är nödvändiga för vår överlevnad, upptäckts. Dessa gavs år 1912 namnet vitaminer av biokemisten Casimir Funk. Upptäckten revolutionerade medicinen då man upptäckte att brist på dessa kunde kopplas till både engelska sjukan och skörbjugg, två stora problem för tiden. Det som sedan upptäcktes var att mjölk innehöll en massa vitaminer och mineraler. Efter ett antal decennier kom man på att några av vitaminerna var fettlösliga och att när man skummade mjölk så skummade man inte bara bort grädden utan även vitaminerna. Därför beslöts under 1950-talet att all mjölk som håller en fetthalt under standardmjölken på 3% ska vitaminberikas för att väga upp för det underskott som vi själva åsamkar den.
 
Glasflaskan spred sig långsamt i Sverige efter sin entré på 1880-talet, men de flesta svenskar höll sig till att gå till mjölkaffären med sitt eget kärl och köpa mjölk på lösvikt. Det stora undantaget var Göteborg som tidigt blev Sveriges mjölkflaskestad nummer ett, då de vid början av förra seklet enligt engelsk modell började distribuera mjölk på flaska direkt till hushållen. 1992 återinfördes returglasflaskan i Hallsberg på prov, och en variant därav i plast i Arboga efter årtionden av Tetra Pak-dominans. Intresset var till en början ganska stort, men dalade ganska snart och flaskorna försvann ånyo. Ovan: Mjölkflaskor tillhörande Mjölkcentralen från 1930-talet. Foto: Sven-Roland Elmerson.

Förpackningar i Förändring
Det vanligaste var länge att köpa mjölk på lösvikt, så även i städerna. Också detta kom att förändras under 1900-talets gång. Till en början tog man med sig sin egen mjölkkruka till mjölkaffären, eller valfritt rent kärl, och bad sedan mjölkbiträdet hälla upp mjölk i den. Ville man kunde man från 1884 köpa mjölk på flaska från mjölkbolaget Audhumbla i Stockholm, dock var detta den mycket dyrare kontrollmjölken.

Men så vann glasflaskan långsamt mark, och under 50-talet såldes nästan 90% av all mjölk i landet på flaska. Nu fick man dock problem med den så kallade solsmaken och gjorde experiment med bruna flaskor för att komma till rätta med problemen. Solsmaken, d.v.s. när mjölk som stått i solen smakar gräs, uppkommer av att vissa ämnen i mjölk, såsom riboflavin, porfyrin och klorofyll, börjar oxidera när de utsätts för ljus. Men så kom något som skulle lösa solsmaken helt och hållet: Tetra Pak.

Papper, Plast och Pyramider
Under 1930-talet blev det år 1929 grundade företaget Åkerlund & Rausing ledande inom engångsförpackningar och 1943 började de arbeta fram en engångsförpackning för mjölk. Arbetet tog nästan nio år, men till slut hade man fått fram en pyramidformad, så kallad tetraed (därav namnet Tetra), engångsförpackning i papper belagd med en plasthinna vars påfyllning på mejerierna kunde ske effektivt och kontinuerligt. Tappningen kunde ske på ¼ av den tidigare ytan, hygienen förbättrades, rengöringsaspekten, som glasflaskan haft problem med, togs bort och transporterna blev effektivare.

När den första Tetra Pak-maskinen lanserades på marknaden den 18 maj 1951 var detta för endecilitersförpackningar för grädde. Dessvärre var både kunder, mejeri- och mjölkbiträden misstänksamma mot förpackningen varför man drog igång en reklamkampanj riktad mot mjölkbutiker och mejerier för att informera om hur mycket pengar som kunde tjänas på minskat gräddsvinn. På en vecka gick sedan försäljningen upp från 3.000 gräddtetror till 43.000 bara i Stockholm. Ovan: Tetra Pak 1965. Källa: Jan Lundgren. 
Först ut var en endeciliters Tetra för grädde 1951. Två år senare kom sedan en halvliterstetra för mjölk. Dock uteblev en omedelbar succé av flera skäl: kylskåpet hade ännu inte på allvar slagit igenom vilket innebar att man ändå var tvungen att varje dag köpa ny mjölk. En engångsförpackning blev bara onödigt skräp. Därtill var den omöjlig att hälla ur utan att spilla, dels var limningen dålig, dels gjorde formen den svår att hålla i. Men så kom Tetra Brik 1963 och sopade banan med både lösmjölk och glasflaskor. Den nya versionen var rektangulär och hade dessutom gjorts antiseptisk vilket gjorde att mjölkens hållbarhet förbättrades och höll nya dåliga bakterier borta från den känsliga pastöriserade mjölken.

Politik och propaganda
Att den färska mjölken som tidigare varit så luxuös, blev en så viktig del i det nya industrialiserade Sverige, var nu inte så konstigt. Den rådde bot på både sjukdomar, hunger och näringsbrist. Den gick lätt att industrialisera och tekniken gjorde det allt lättare att transportera och sälja den i städerna. Inte konstigt att konsumtionen av mjölk gick uppåt.

Men nu är det inte blott så enkelt som att vi som rationella människor helt sonika väljer att helt plötsligt dricka mjölk. Visst hade man med sig kunskaper och föreställningar om mjölk från gammalt och visst upptäcktes vitaminer i den. Men att färskmjölken fick den enorma genomslag den fick och blev en så pass viktig del av vår kultur har med två saker att göra: Politik och propaganda.

Rationell Räddning
Upptäckten av vitaminer och mineraler i mjölk gjorde att mjölken kunde lanseras som att råda bot på allt ont. Den ansågs kunna ge en starkare och friskare befolkning. Med hjälp av den skulle man kunna bygga upp en stark nation igen. Med hjälp av mjölken skulle man bekämpa inte bara sjukdomar och undernäring, man skulle bekämpa alkohol- och kaffemissbruk. 1932 gick Socialdemokraterna och Centern ihop i en historisk jordbrukskompromiss i ett försök att i ett hopp förbättra både böndernas pressade situation och den usla folkhälsan. Kompromissen blev en hörnsten i det blivande folkhemmet och gick ut på mjölkreglering och subventionering av mjölk.

Att mjölk dessutom kunde förfinas och produktionen effektiviseras med hjälp av finfina tekniska uppfinningar gjorde det bara än mer rationellt att dricka mjölk och var det någonting mellankrigstidens svenskar skulle vara så var det rationella. Den blev därtill nästan en symbol för folket, en dryck som band samman och byggde broar mellan klasserna. Den serverades gratis i folkskolorna där alla oavsett klasstillhörighet skulle gå.
1938 gjorde Mjölkcentralen reklam för grädde genom att ge ut en svängig bit som sjöngs av Gösta Jonsson och som kom att bli något av en landsplåga. Låten hette ”Kaffe utan grädde” med den slående texten: Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar och kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek, säg. Om vi i skogen vandrar eller uppå havet kryssar, får det inte fattas kyssar, inte heller grädde, säg. Minns när du köper flaskan eller tuben ner’ i bo’n, naturgrädde ska de va’, skyddsmärket Flickan med kon. Och kärlek utan kyssar är som kaffe utan grädde och kaffe utan grädde är väl inget kaffe, säg. Osv. Ovan: Tetra Pak 1 dl grädde. Foto: Sven-Roland Elmerson.


1923 bildades en förening kallad Svenska mjölkintressenters upplysningsförening vilka verkade för att sprida upplysningen till svenska folket om att mjölken var det enda kompletta livsmedlet. Efter några år bytte föreningen namn till Mjölkpropagandan. Föreningen bestod av både jordbrukare, mejerier, politiker, lärare, läkare och forskare, samt fick en hel del bidrag från riksdagen. Föreningen var extremt produktiva och utöver tidskrifter, filmer, grundandet av mjölkbarer, gratismjölksutdelningar på biografer och i skolor, pristävlingar, reklammaterial till mejerierna, ordnandet av mjölkdagar och mjölklektioner i skolorna trycktes under Mjölkpropagandans första tio år upp hela 28 broschyrer i 3 miljoner exemplar.

Mjölkkriget
I flera decennier stod mjölken ifred på sin piedestal, som grundbulten i den svenska kulturen. Vi fick fler och fler produkter i mejerihyllan, men vi behövde aldrig ifrågasätta huruvida dessa var bra för oss eller ej. Mjölken hade räddat de äldre generationerna från ond bråd död och varit del i skapandet av vårt älskade folkhem. Mjölken stod på säkra ben i ett land där mjölk var den självklara måltidsdrycken, både morgon, middag och kväll.

Men så kom året 1989 och hälsodiskussionerna kring olika fetter och deras verkan på kroppen drabbade även den heliga kon. Margarinindustrin propagerade högljutt för att vegetabiliskt fett var bättre än animaliskt och regeringens folkhälsogrupp kom, tvärt emot vad man kommit fram till 1932, fram till att ett minskat mjölkintag kunde verka positivt på folkhälsan. Folkpartiet och Socialdemokraterna gick samman och lade fram ett förslag på slopad mjölksubventionering och både pressen och svenska folket slog bakut. Regeringen anklagades för att ha fått politisk mjölkallergi och Aftonbladet öppnade en telefonjour för uppröra och oroliga svenskar.

1991 togs första steget mot en avreglering av subventionering och prisreglering gällande den svenska mjölken. Alltihopa skulle gå igenom 1995 var det sagt, men 1995 gick Sverige med i Europeiska Gemenskapen och vi fick snällt anamma deras regleringar och subventioner.

I början av 1900-talet försökte man få barn och unga att dricka mjölk istället för kaffe. Många barn fick kaffe som enda frukost av sina föräldrar för att göra dem pigga och nedtrycka hungerkänslorna. Resultatet blev istället undernäring och missväxt. Således försökte man bota kaffemissbruket bland annat genom att propagera för mjölken.
Under senare tid har mjölken gjort en helomvändning och istället propagerat för kaffet – dock inte för barn – i form av kaffedrinkar eller mjölkdrinkar med kaffesmak, kaffe latte, café au lait, cappuccino osv. Ovan: ur Mjölkpropagandan broschyr från 1926.


Kaffekampanjen
Mejerinäringen såg inte med blida ögon på attacken på mjölken under slutet av 80- och början på 90-talen utan kontrade med reklamkampanjen ”Mjölk ger starka ben” och med att lansera minimjölk med en fetthalt på 0,5%. Därtill gjorde man genidraget att koppla samman mjölk och kaffe genom att i en kampanj få svenskarna att tycka att den franska drycken café au lait var det hippaste som finns. Vita koppar och förkläden med en logga i franska flaggans färger skickades ut till trendiga kaféer runt om i landet och vips! började vi med vår kontinentala vana att dricka café au lait istället för det O! så mondäna ”kaffe med mjölk”.

Detta genidrag lade grunden till senare kaffemjölkblandningar som står oss över huvudet idag: kaffe latte, cappuccino, kaffe macchiato, kaffe crème, osv.

Idag ser mejerimarknaden annorlunda ut än när Mjölkpropagandan fick hela svenska folket att dricka ett glas rationell mjölk och det är marknadsföring, nya produkter och nya sorter som gäller för att vinna mark. Svenskarna dricker allt mindre ren mjölk, men alltmer kaffedrinkar och smaksatta mjölkprodukter. 1939 bälgade vi i oss omkring 190 liter mjölk per person och år, 2010 var den siffran nere på 94 liter. Däremot får vi i oss sammanlagt dryga 350 kg mjölkprodukter per person och år, exklusive smör och ost, vilket är näst högst i världen. Bara finnarna slår oss, och det med knappa tio kilo.

Dagens mjölkkor ger mjölk ungefär 10 månader efter varje nyfödd kalv och korna är dräktiga i 9 månader. För att få ekonomin att gå ihop och kossan att mjölka så mycket som möjligt insemineras hon så att hon får minst en kalv per år.

ekologiska gårdar får kalven dia sin mamma under minst ett dygn och sedan får den bo med andra kalvar och dricka mjölk antingen från en ammningsko eller en låtsasspene, medan kalvar på icke-ekologiska gårdar oftast får mjölk gjord på pulver. Ovan: Låglandsboskapskalv. Foto: Sven-Roland Elmerson.

Kossor med Krav
Det är inte bara mejerinäringen som ser annorlunda ut i våra dagar. Hela mjölkindustrin ser annorlunda ut. Under århundradena har vi människor jobbat hårt för att effektivisera och maximera mjölkningsprocessen genom teknik, avel, foder och stimuli. Våra mjölkkor är inte längre husdjur vars mjölk som efter att kalven diat blir över och kan tas om hand, våra mjölkkor är idag del av en industri, och industrin blir allt effektivare, alltmer pressad att producera mycket och billigt.

Som ett svar på den allt hårdare effektiviseringen har ekologisk mjölk, som såg dagens ljus 1991, kommit för att stanna, där krav sätts upp bland annat på bättre foder, mer utegångstid för korna och bättre villkor för kalvarna. Idag ger en ekologisk ko, på ungefär 600 kilo, omkring 8000 liter mjölk/år medans en ”vanlig” mjölkko ger mellan 9-10.000 liter/år. Det kan sättas i relation till att en ko på 1500-talet vägde 100-150 kilo och gav ungefär 400 liter mjölk.

Skurkaktig Superhjälte
I modern tid har även synen på mjölk långsamt förändrats. Att ifrågasätta mjölken som mirakeldryck och som en självklarhet i våra dricksglas och kaffekoppar har länge varit tabu. Att ifrågasätta mjölken är att ifrågasätta, nej attackera, hela vår svenska kultur. Detta till trots höjs alltfler röster för att mjölken inte längre är nödvändig för vår överlevnad. Forskare runt om i världen gör alltfler kopplingar mellan komjölk och fysiska besvär.

Forskare har till exempel kopplat mjölkintag till ökad risk för olika sorters cancer, i synnerhet prostatacancer, bukspottskörtelcancer och äggstockscancer, till frakturer, till autoimmuna sjukdomar som MS, Parkinsons, astma, plötslig spädbarnsdöd, autism, diabetes och akne, till rubbad hormonbalans, påskyndad pubertet och försämrad manlig fertilitet med sämre spermakvalitet och lägre spermaproduktion. Den del forskning visar även på att mjölken fungerar som en blockerare för närings- och antioxidantintag från andra födoämnen.

Var det hela ska sluta är det ingen som vet. Som det ser ut nu är det mycket som pekar på att den rationella superhjälte som mjölken en gång var när den för hundra år sedan räddade de sjuka, försupna och utarbetade svenskarna från undernäring, måhända kan ha gått och blivit superskurk på gamla dar.
Sedan en tid tillbaka finns ”mjölk” och ”grädde” som inte kommer från djurriket, för de som av olika skäl inte kan eller vill dricka vanlig mjölk. Havre-, soja- och mandelmjölk hör till de vanligaste, men även ris-, kokos-, hasselnöts-, cashew-, och hampamjölk står att finna. Formellt sett ska dessa olika mjölksorter kallas ”dryck” men kallas i folkmun för ”mjölk” då de liknar mjölk till utseende och oftast används som sådan. Ovan: Havre. Foto: Sven-Roland Elmerson.


Den Svenska Själen
Hur man än vrider och vänder på mjölken är den en viktig del av den svenska kulturen. Den har varit livsviktig för gårdsekonomierna i gamla bondesverige, den har varit festmat för att bli vardagsdryck och räddaren i den svenska industrinöden, för att själv bli storindustri och del av en enorm propaganda för att göra svenska folket till rationella mjölkdrickare för att nu bli alltmer ifrågasatt och attackerad. Idag behöver vi kanske inte längre dricka mjölk för vår fysiska överlevnad, men som del av den svenska kulturen, identiteten och matlagningen är den än så länge livsnödvändig. 


Amelie Rosengren är historiker och Mat & Kulturskribent för Restaurang.se info@restaurang.se