Sjätte Tunnan
Sjätte Tunnan
Öppettider
Mån-Tor 17 - 23
Fre-Lör 17 - 03
Söndag 17 - 23
08-440 09 19
Stora Nygatan 43
Hemsida
Gillen
Mat enligt konstens alla dåtida regler
Individuella rätter just för dig och stora fat med mat ni delar på dukas upp på ert bort. De traditionella festerna ger en varm gemenskap runt bordet. Gille är från början ett germanskt ord som i sin enklaste form kan översättas "sammanslutning " och de fungerade under medeltiden som föreningar eller brödraskap. Deras vikt och inflytande saknar egentlig motpart i dagens samhälle, men de spände många gånger både över sociala grupperingar och yrken och stod för trygghet och gemenskap i det medeltida samhället.

Gillesmåltiden var en kombination av social sammankomst, föreningsmöte och ett uttryck för vänskap mellan gillesbröderna och gillesystrarna. Gillesmiddgar hölls antingen i gilleshusen, eller på något av stadens finare vinhus.

Borgarens gille
Under medeltiden bodde borgarna i städerna och levde på bland annat handel och hantverk. För att bedriva handel och hantverk i en stad fick man ansöka om detta. Man kunde bli antagen om ens särskilda hantverk behövdes i staden eller om du som handelsman hade intressanta varor att sälja. Utöver detta behövde du två personer som kunde gå i god för dig och påvisa att du var pålitlig samt en plats att bo på i staden. Då kunde personen få burskap, det vill säga bli borgare i staden. Därefter sätta upp sin verkstad eller börja bedriva handel.

På marknaden i staden såldes det varorna som tillverkades på gårdarna runt om. Det kunde röra sig om kött, smör, ost, säd och ull. Det kunde även vara skinn, fisk och järn.

Om alla i sällskapet vill ha en extra medeltida upplevelse kan ni enas om vårt gille som serverat i tre serveringar.

Borgarens gille 495:-per person

Kall soppa på gurka och salvia, serverad med Sjätte Tunnans fisktaffel

Vildsvinsytterfilé, kyckling och fänkålskryddad korv serverad med rödvinskokt surkål, saffransfrumenty och grönärtspuré

Ost från Löt
Blåbärspaj med syrlig mandelkräm och färska blåbär





Vegetariskt gille
Även om många rätter under medeltiden inte innehöll kött var medveten vegetarianism något väldigt ovanligt. En hård vinter eller en ogin fogde kunde göra det svårt att undvara kött men ordet vegetarian myntades först år 1847. Det finns dock undantag, en av de allra första vegetarianerna var den italienska konstnären och uppfinnaren Leonardo da Vinci. För att hedra denne store man har vi satt ihop ett gille i hans ära.

Uttrycket vegetarian idag är väldigt brett. Vissa väljer att äta vilt, andra fisk och/eller kyckling och vissa inget kött alls, så lämnar vi istället de tre serveringarna öppna så att vi kan skräddarsy en meny för att passa just er!

Om alla i sällskapet vill ha en extra medeltida upplevelse kan ni enas om vårt gille som serverat i tre serveringar. För två eller flera gäster vid ett bord;



Borgarens vegetariska gille 445:-/ person


Förrätter

Kall soppa på gurka och salvia serverad med färskost från Löt och lättsaltad stenbitsrom.115 kr

Frukt av kött gjord på tupplever serverad med rödlöksmarmelad och rostat vitt bröd ...149 kr

Sjätte Tunnans kött- eller fisktaffel ....165 kr
Varmrätter
Mörbakad grillad purjolök serverad med vitt mos smaksatt med ramslök, getost och pinjenötter 245 kr

Ragu på confiterad kyckling, saffran och matvete, serverad med grillad kycklingfilé och gräslökssås 229 kr

Fisk och skaldjursgryta serverad med sås på
mandel och gröna ärtor 265 kr

Vildsvinsytterfilé serverad med loysyn,
buljongkokt morot och blåbärssky 285 kr

Medeltida barbeque-tjockt revben av nöt serverat med surkål, picklad rödlök, lökkräm och svart pepparsås 298 kr